Colectarea Selectivă a deşeului pe raza Comunei Valea Chioarului
Începând cu luna februarie, pe raza comunei Valea Chioarului şi a satelor Curtuiuşu Mare, Duruşa, Fericea, Mesteacăn şi Vărai, colecatrea deşeurilor generate în gospodării se va face selectiv, pe categorii de deşeu conform graficului de ridicare.
Începând cu luna Februarie 2020, conform graficului stabilit de SC DRUSAL SA, fiecare gospodărie este dotată cu 3 pubele în volum de 120 L, pentru a facilita colectarea selectiva la sursă. Astfel în pubela GALBENĂ se vor colecta deşeuri din plastic şi metal, în pubela ALBASTRĂ se vor colecta hârtie şi carton, în pubela NEAGRĂ se vor colecta deşeuri menajere iar în compostor se va colecta şi deşeul organic- biodegradabil.
Compostarea – presupune valorificarea deșeurilor organice cu valoare nutritivă ridicată pentru sol. Compostarea este un procedeu de descompunere a deșeului organic de către microorganismele din sol. În urma acestui proces rezultă compostul, care îmbogățește solul și ajută la păstrarea echilibrului acesuia. Compostul este produs în timp prin colectarea şi stocarea în compostor a deşeurilor organice şi biodegradabile precum: fructe, legume, tulpini, frunze, alimente învechite, coji de ouă marunţite, cenuşa rezultată din arderea lemnului, produse din făină- pâine, prăjituri, fidea.
NU este recomandată compostarea deșeurilor vegetale care au suferit anterior tratamente chimice, buruieni însămânțate, rășinoase, excremente, carne sau resturi de carne, produse de origine animală, grăsimi şi uleiuri de orice fel. Uleiurile uzate sunt colectate în cente dedicate acestui scop. Unele benzinării şi supermarketuri au politici de preluare a uleiului uzat.
Colectarea selectivă reprezintă procesul de gestionare responsabilă a deșeurilor cu potențial de reciclare (hârtie, carton, sticlă, plastic și metal). Acest proces necesită: o compostare la sursă, o colectare separată a materialelor secundare și tratarea deșeurilor într-un centru de recuperare.