Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Punct Gastronomic Local

Cursuri de formare profesională destinate persoanelor care doresc să înființeze un Punct Gastronomic Local (PGL)

Pentru a veni în sprijinul gospodăriilor din zona rurală, Agenția Națională a Zonei Montane organizează, în perioada următoare, cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înființeze un Punct Gastronomic Local (PGL).
Cursurile se adresează solicitanților de pe întreg teritoriul național, nu doar persoanelor situate în zona montană.

Cursurile sunt gratuite și se organizează la cererea unui număr de minimum 10 cursanți.
Acestea se derulează pe parcursul a 4 zile, au o durată de 24 ore și sunt finalizate cu acordarea unui atestat de participare.
Modul de organizare: cu prezență fizică la sala de curs sau în sistem online, în funcție de organizarea grupelor, locațiile solicitanților și evoluția pandemiei.
Actele necesare înscrierii la curs sunt următoarele:
– copie după cartea de identitate/buletin a solicitantului;
– cerere tip de înscriere;
– fișa personală a solicitantului.
Formularele „Cerere tip” și „Fișa solicitantului” pot fi descărcate de pe site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane de la următoarea adresă: http://azm.gov.ro/informatii-de-interespublic/formulare-tip-inscriere-cursuri-de-formare-profesionala/
Persoanele interesate se pot înscrie:
– direct la sediul Primariei Valea Chioarului;
– prin e-mail la adresa: Primaria_chioar@yahoo.com  sau – la numărul de telefon: 0752547908.

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale (PGL)
„Punctele gastronomice locale” (denumite în continuare PGL) sunt obiective reprezentate de bucătăriile particulare, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, ce sunt servite direct către consumatorul final.
Aceste obiective se regăsesc în incinta exploatațiilor familiale din mediul rural, fermelor de animale, fermelor agricole, stânelor, adăposturilor pescărești, stupinelor, cramelor, fermelor agricole, păstrăvăriilor, fondurilor de vânătoare etc, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară (producția de lapte, producția de ouă, producția de miere, creșterea păsărilor/iepurilor, sacrificarea păsărilor/iepurilor în fermă, pescuitul, acvacultura, vânătoarea, cultivarea plantelor, etc).
Ce se prepară și servește în PGL
Produsele preparate și servite în PGL sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale.
Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire. Se pot folosi și produse în stare conservată (gemuri, dulcețuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate, etc.) care îndeplinesc criteriile de mai sus.
Produsele cu specific zonal pot cuprinde, fără a se limita:
– gustări/antreuri calde sau reci – brânzeturi, preparate din pește (icre, pește marinat / afumat), rulade, salate de legume, etc;
– preparate de felul I (supe, ciorbe, borșuri – preparate din pește, carne sau din legume);
– preparate de felul II (de bază) – mâncăruri din legume, din carne și legume, din carne tocată, fripturi servite împreună cu garnituri și salate, preparate din pește, organe comestibile, preparate de pasăre, de vânat, etc;
– preparate de felul III (dulciuri de bucătărie);
– preparate artizanale de panificație și patiserie specifice zonei;
– preparate culinare specifice zonei atestate tradițional, înscrise în scheme de calitate (ex. IGP, DOP, STG), certificate ecologic, indicație geografică, produs montan, marcă de certificare, marcă colectivă;
– băuturi răcoritoare și alcoolice specifice zonei;
– siropuri din fructe specifice zonei, legume și fructe proaspete și/sau conservate, specifice zonei, înscrise în scheme de calitate (ex. DOP);

Ghid de bune practici de igienă și producție culinară. 

Îndrumar de bune practici – Punct Gastronomic Local

Îndrumarul de bune practici este un instrument recomandat persoanelor care vor sa desfășoare activități caracteristice Punctelor Gastronomice Locale, acesta cuprinzând etapele ce trebuie parcurse cu respectarea cerinţelor legale aplicabile în domeniul siguranței alimentului, în vederea respectării regulilor generale de igienă a alimentelor, având drept scop punerea în consum a unor alimente salubre precum și protecția sănătății și integrității consumatorilor.
Îndrumarul cuprinde condițiile de bază pe care trebuie să le îndeplinească o unitate de tip Punct Gastronomic Local cu referire la spații, materii prime folosite, preparare/servire, curățenie /igienizare precum și reguli de igienă și sănătate pentru persoanele care deservesc Punctele Gastronomice Locale.

Îndrumar de bune practici – Complet

Produsul Montan

Pentru a veni în sprijinul producătorilor din zona montană, a fost instituită
schema de calitate europeană ”Produs Montan”, un sistem aplicabil
mențiunilor de calitate facultative, care ajută producători să comunice pe
piața internă, caracteristicile sau proprietățile date de teritoriul de origine,
care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole.
Produsele care poartă mențiunea ”Produs Montan”, sunt produse
destinate consumului uman, obținute din materii prime provenite din zona
montană și prelucrate în zona montană, care oferă consumatorilor opțiunea
de a consuma o hrană sănătoasă provenită dintr-un teritoriu cu poluare
redusă, unde se practică în principal o agricultură extensivă, durabilă, în
echilibru cu mediul înconjurător.

Despre Schema de calitate Europeana  ”Produs Montan”